Skopje International Airport - SKP Airport

Skopje International Airport - SKP

Traveling to Skopje International Airport - SKP? Let Logan Car Hire compare all the major and local car rental companies at Skopje International Airport - SKP to find you the right car for you. We search Avis, Hertz, Dollar, Enterprise, Budget and Sixt at Skopje International Airport - SKP

Car Rental Booking

Like us

Skopje International Airport - SKP News

Skopje International Airport - SKP
Од 1. јуни 2018, Полиш ерлајнс - ЛОТ, ќе почне да лета од Варшава до Скопје, 6 пати неделно.

Претставници на авиокомпанијата, денеска во Амбасадата на Полска во Скопје, ги претставија предностите за летање со ЛОТ, и го означија нивниот влез на македонскиот пазар.
Билетите за линијата Варшава-Скопје се во продажба на http://www.lot.com и кај продажните агенти.

Летови од аеродромот во Варшава до скопскиот аеродром ќе има секој ден освен во недела. Во понеделниците, средите и петоците патниците на ЛОТ ќе полетуваат од Варшава со модерните Ембраер авиони во 10:35 часот и ќе пристигнуваат во Скопје во 12:40 часот. Повратниот лет за Варшава ќе биде во 13:20 часот. Во вторниците, четвртоците и саботите, летовите од Варшава се предвидени во 14:25 часот, а слетувањето во Скопје во 16:30 часот. Заминувањето од Скопје е планирано во 17:10 часот, додека пристигнувањето во Варшава во 19:15 часот. Летовите ќе траат само 2 часа и 5 минути.

„ЛОТ ќе им понуди на патниците од Македонија најудобни конекции до Скандинавија и Западна Европа, како и до аеродромите до кои летаме во Северна Америка. Сигурен сум дека новата понуда ќе ги исполни очекувањата на патниците кои патуваат за бизнис и туристички цели” – рече Адриан Кубицки, Директор за Корпоративни комуникации на ЛОТ.

Распоредот на летови е креиран така што патниците кои што патуваат од Скопје да имаат пристап до брзи и погодни летови за разни конекции од аеродромот Шопен во Варшава до дестинации во Соединетите Американски Држави, Канада и во Европа, на пример Скандинавија. За трансферите на LOT преку центарот во Варшава, до JFK, Чикаго или Лос Анџелес, треба да се предвидат само 80 минути.

„Со новата рута полските туристи ќе имаат можност да ја посетат и да ја откријат Македонија, а во исто време и граѓаните на Македонија и на соседните земји ќе имаат можност да патуваат со директна линија до Варшава и да ја доживеат Полска. Оваа авиолинија, исто така, ќе послужи за двете земји да ги зајакнат бизнис-врските, да се овозможи подобра комуникација со Источна Европа, како и трансатлантски летови до многу дестинации во светот кои се понудени од Варшава“ - изјави Алпер Ерсој, Генерален директор на ТАВ Македонија.
/
As of 1st of June 2018, LOT Polish Airlines will start to fly from Warsaw to Skopje, 6 times per week.

Airline's representatives, today in the Polish Embassy in Skopje, presented the benefits of flying with LOT and marked the airline's entrance on the Macedonian market.
The tickets for the route Warsaw-Skopje are already on sale, at http://www.lot.com and at sales agents.

There will be flights from Warsaw Frederic Chopin Airport to Skopje Airport every day but Sunday. On Mondays, Wednesdays and Fridays, LOT’s passengers will depart from Warsaw with modern Embraers at 10:35 a.m. to arrive in Skopje at 12:40. The return flight to Warsaw will depart at 13:20 from Skopje. On Tuesdays, Thursdays and Saturdays flights from Warsaw are scheduled to depart at 14:25, and to land in Skopje at 16:30. Departure from Skopje is scheduled at 17:10, while arrival in Warsaw at 19:15. Flights will last only 2 hours and 5 minutes.

„LOT will offer passengers from Macedonia the most convenient connections to Scandinavia and Western Europe, as well as to the airports we operate to in North America. I am sure that the new offer will meet the expectations of travelers traveling for business and leisure ", said Adrian Kubicki, Director of LOT Corporate Communications.

Timetables were designed in such way that also the passengers travelling from Skopje have access to fast and convenient connecting flights from Warsaw Frederic Chopin Airport to, among others, destinations in the USA, Canada, and Europe, such as Scandinavia. LOT transfers via hub in Warsaw are starting just from 80 minutes time for flights i.e to JFK Airport in New York, Chicago or Los Angeles.

„The new route will enable Polish travelers to visit and explore Macedonia, as well as the citizens of Macedonia and the neighboring countries will have the opportunity to travel to Warsaw directly and experience Poland. This air route will also serve both countries to enhance their business relations, to enable better communication with Eastern Europe, as well as transatlantic flights to many destinations in the world that Warsaw offers’’ – said Alper Ersoy, TAV Macedonia General Manager.

LOT Polish Airlines #Warsaw #Skopje

Photo: Сабина Гузик
Амбасада на Република Полска во Скопје
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
6 hours ago
- Just booked a flight from GOT to SKP ✈️👍👍👍
        
Skopje International Airport - SKP
Соопштение за медиумите
Скопје, 9. февруари 2018 година

ТАВ И ЛОТ ПОЛИШ ЕРЛАЈНС НАЈАВУВААТ: НОВА ЛИНИЈА ВАРШАВА – СКОПЈЕ ОД ЈУНИ 2018 ГОДИНА

Почнувајќи од 1. јуни, LOT Polish Airlines ќе ја воведе првата директна авиолинија од Варшава до Скопје, објавуваат заедно ТАВ Македонија и ЛОТ Полиш ерлајнс.

Летовите на оваа линија ќе сообраќаат речиси секој ден, односно 6 пати неделно, освен во недела, со модерни Ембраер воздухоплови. Билетите се веќе во продажба, преку Контакт-центарот на LOT Polish Airlines, на интернет страницата http://www.lot.com, и кај продажните агенти.

Ембраерите на LOT секој понеделник, среда и петок ќе полетуваат од Аеродромот „Шопен“ во Варшава во 10:35 часот за да пристигнат во Македонија во 12:40 часот. Патниците на летот од Скопје за Варшава ќе заминуваат во 13:20 часот. Секој вторник, четврток и сабота летот од Варшава е закажан да полета во 14:25 часот, а да слета во Скопје во 16:30 часот. Поаѓањето од Скопје е планирано да биде во 17:10 часот, додека пристигнувањето во Варшава е во 19:15 часот.

Летовите до Македонија ќе се опслужуваат со Ембраер 170 и 175. Во зависност од типот на воздухопловот, ќе има 70 – 82 седишта достапни во три класи: економска, премиум-економска и бизнис класа.

„Скопје во Македонија е комплетно нова дестинација во понудата на LOT. Земјата е секоја година сé повеќе популарна кај туристите, воодушевувајќи ги со својата историја, регионалната кујна и културната разновидност. Нашите патници штотуку добија можност да се запознаат со различните туристички вредности на таа неверојатна земја. Сигурен сум дека многумина ќе ја искористат оваа можност уште ова лето. Од друга страна, решивме да им овозможиме на патниците кои што патуваат од Македонија најповолни патувања до Европа, Скандинавија или нашите воздушни конекции во САД. Сигурен сум дека нашата нова понуда ќе ги исполни очекувањата и на оние што патуваат деловно и на оние што патуваат заради одмор и рекреација,“ изјави Адриан Кубицки, Директор на Корпоративни комуникации и Портпарол на LOT.

Распоредот на летови е креиран така што патниците кои што патуваат од Скопје да имаат пристап до брзи и погодни летови за конекции од Аеродромот Шопен во Варшава до, меѓу останатите и, дестинации во Соединетите Американски Држави (JFK или Њуарк, Лос Анџелес, Чикаго), Канада (Торонто) и Западна Европа, на пример Скандинавија.
Трансферите на LOT преку центарот во Варшава, до JFK, Чикаго или Лос Анџелес, почнуваат за само 80 минути од пристигнувањето на аеродромот во полската престолнина.

„Задоволство и привилегија ни е да ја најавиме Варшава како нова дестинација од Скопје, авиолинија што досега не сообраќала од главниот град на Македонија. Очекуваме оваа авионска линија, што ќе сообраќа 6 пати во неделата, во текот на летната сезона, да се покаже како многу успешна. Со ова полските туристи ќе имаат можност да ја посетат и да ја откријат Македонија, а во исто време и граѓаните на Македонија и на соседните земји ќе имаат можност да патуваат со директна линија до Варшава и да ја доживеат Полска. Оваа авиолинија, исто така, ќе послужи за двете земји да ги зајакнат бизнис-врските, да се овозможи подобра комуникација со Источна Европа, како и трансатлантски летови до многу дестинации во светот кои се понудени од Варшава“ изјави Алпер Ерсој, Генерален директор на ТАВ Македонија.

LOT моментално лета до вкупно 12 дестинации на Балканот. Освен до Скопје и Подгорица, во текот на летната сезона авиокомпанијата исто така ќе лета и до: Дубровник (нова конекција што ќе почне сообраќање од мај – шест летови неделно), Загреб (зголемување на фреквенцијата од 10 на 14 летови неделно), Сплит (два лета неделно), Пула (еден лет неделно), Задар (два лета неделно), Белград (зголемување на фреквенцијата од 9 на 11 летови неделно), Љубљана (зголемување на фреквенцијата од 6 на 7 летови неделно), Софија (19 летови неделно), Букурешт (3 лета дневно) и Клуж-Напока (6 летови неделно).

Оваа година LOT веќе најави воведување на четири нови дестинации: Од Варшава до Скопје, Подгорица и до московскиот аеродром Домодедово (вториот по големина аеродром во Москва) и од Краков до Будимпешта.
Во 2017 година LOT најави воведување на 27 конекции, вклучително од Варшава до: Лос Анџелес, Њуарк, Астана и Сингапур, од Будимпешта до Њујорк Сити и Чикаго, од Краков до Чикаго и од Жешов до Њуарк. Во 2017 година бројот на превезени патници на LOT достигна бројка од вкупно 6,8 милиони, што значи годишен пораст за 1,5 милиони патници. За тоа време четири нови Боинг воздухоплови беа доставени на LOT: Два B787 Дримлајнер и два B737 MAXs. Уште 12 машини ќе се додадат на флотата на LOT во 2018 година: три B787-9s (поголема верзија на Дримлајнер ), три B737 MAX 8s и шест ЕМБРАЕР 195s.

ТАВ Македонија ја заврши 2017 година со 2 милиона патници (2.027.344) на скопскиот и на охридскиот аеродром, што претставува зголемување за 13% споредено со 2016 година. Истовремено со зголемувањето на патничкиот сообраќај, вкупниот број на летови на двата аеродрома во Скопје и во Охрид е исто така зголемен за 7%, достигнувајќи 18.130 летови во 2017 година.
/

Press Release
Skopje, 9th of February 2018

TAV AND LOT POLISH AIRLINES ANNOUNCE: NEW ROUTE WARSAW – SKOPJE AS OF JUNE 2018

Starting from 1 June, LOT Polish Airlines is going to launch the first direct connection from Warsaw to Skopje, announces TAV Macedonia together with LOT Polish Airlines.

Flights on this route will be operated daily, 6 times a week, apart from Sundays, by modern Embraer jets. Tickets are already availabe on sale, via LOT’s Contact Centre, at http://www.lot.com, and from sales agents.

LOT Embaers will take off from Warsaw Chopin Airport at 10:35 to land in Macedonia at 12:40 on Mondays, Wednesdays and Fridays. Return flight will take passengers to Warsaw at 13:20. On Tuesdays, Thursdays and Saturdays the flight from Warsaw is scheduled to depart at 14:25 and landing in Skopje at 16:30. Departure from Skopje is planned at 17:10 to land in Warsaw at 19:15.

The flights to Macedonia will be operated by Embraer 170 and 175. Depending on the version of the aircraft there will be 70 - 82 seats available in three travel classes: economy, premium economy and business.

“Skopje in Macedonia is a completely new destination offered by LOT. That country has been increasingly popular every year among tourists, enchanting them with its history, regional cuisine and cultural diversity. Our passengers just gained an opportunity to get to know different tourist values of that amazing country. I am certain that many passengers will take advantage of it this summer. On the other hand, we decided to provide passengers flying from Macedonia with the most convenient travels to Western Europe, Skandinavia or our ports in the U.S. I am sure that our new offer will meet expectations of those travelling in business or leisure,” says Adrian Kubicki, Director of Corporate Communications and LOT’s Spokesperson.

Timetables were designed in such way that also the passengers travelling from Skopje have access to fast and convenient connecting flights from the Warsaw Chopin Airport to among others, destinations in the United States of America (JFK or Newark, Los Angeles, Chicago), Canada (Toronto) and Western Europe, e.g. Scandinavia. LOT transfers via hub in Warsaw are starting just from 80 minutes time for flights i.e to JFK, Chicago or LA.

„It is our pleasure and priviledge to announce Warsaw as a new destination from Skopje, a route that has never been served so far from the Macedonian capital. We are expecting this air connection, that will be served 6 times a week during summer season, to be a great success. It will enable Polish travelers to visit and discover Macedonia, as well as the citizens of Macedonia and the neighboruing countries to be able to travel to Warsaw directly and experience Poland. This route will also serve both countries to enhance the business relations, to enable better connections with Eastern Europe, as well as transatlantic flights to many destinations in the world that Warsaw offers’’ stated Alper Ersoy, TAV Macedonia General Manager.

In total LOT now operates flights to 12 destinations in the Balkans. Apart from Skopje and Podgorica, in the summer season the airlines also fly to: Dubrovnik (a new connection starting from May - six flights per week), Zagreb (the increase from 10 to 14 flights per week), Split (two flights per week), Pula (one flight per week), Zadar (two flights per week), Belgrade (the increase from 9 to 11 flights per week), Ljubljana (the increase from six to seven flights per week), Sofia (19 flights per week), Bucharest (three flights per day) and Cluj-Napoca (six flights per week).

This year LOT has already announced the launch of four new destinations: from Warsaw to Skopje, Podgorica and Moscow Domodedovo Airport (the second largest airport in Moscow) and from Kraków to Budapest.

In 2017 LOT announced the launch of 27 connections, including from Warsaw to: Los Angeles, Newark, Astana and Singapore, from Budapest to New York City and Chicago, from Kraków to Chicago and from Rzeszów to Newark. In 2017 LOT’s passenger traffic totaled 6.8m which means that the figure went up by nearly 1.5m year-to-year. During that time four new Boeings were delivered to LOT: two B787 Dreamliners and two B737 MAXs. 12 more machines will be added to LOT’s fleet in 2018: three B787-9s (a larger version of the Dreamliner), three B737 MAX 8s and six EMBRAER 195s.

TAV Macedonia finished 2017 with 2 million passengers (2.027.344) at Skopje and Ohrid Airports, which is an increase of 13% compared to 2016. At the same time with the passenger’s traffic increase, the total number of flights at both Skopje and Ohrid Airports has been increased by 7% , reaching 18.130 flights in 2017.

#Warsaw #Skopje #Poland #Macedonia #travel
Соопштение за медиумите Скопје, 9. фев
1 week ago
- Good Luck!
1 week ago
-
1 week ago
- Bravo.. Samo napred!!
1 week ago
- But hows landing from skopje is 5 when flight from.warsaw to new york is 5.10 Noone it will.fly.to new york.from there You have to wait 21 hours
1 week ago
- Дали цените ќе бидат како редовните летови, или како на Визер?
1 week ago
- We need a direct line skopje newark*new yersey* or to jfk Turkish airlines.can set up thus route from may to September 2 times a weej
1 week ago
- Iza Bela
1 week ago
-
        
Skopje International Airport - SKP
Од денешното полетување на Qatar Airways за #Доха.
/
Today's take off of Qatar Airways to #Doha.

#Skopje #Macedonia #flights #travel #passengers
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
        
Skopje International Airport - SKP
Известување за патниците.
/
Announcement for passengers.
Известување за патниците./Announcement for pas
        
Skopje International Airport - SKP
Соопштение за медиумите
Скопје, 11 јануари 2018 година

ВИЗ ЕР ПРЕВЕЗЕ 1,2 МИЛИОНИ ПАТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА ВО 2017 ГОДИНА

Авиокомпанијата најавува уште една година на експанзија на аеродромите во Скопје и во Охрид

Во 2017 година, Виз ер, водечкиот авиопревозник во Македонија, превезе 1,2 милиони патници на ниско-буџетните македонски авиолинии, што претставува пораст од 20% на годишно ниво и поддржува 900 локални работни места во придружните индустрии. Во текот на годината, Виз ер ја прошири својата скопска флота на четири авиони и воведе четири нови авиолинии од главниот град на Македонија до Будимпешта, Малта, Рим и Ваксјо.

- 2017 беше година на масовна експанзија на Виз ер. Постигнавме значителен пораст во сите аспекти на бизнисот со што Виз ер стана една од најбрзорастечките авиокомпании поставувајќи темели за континуиран раст во текот на следната декада. Со нашиот докажан бизнис модел со ултра ниски трошоци, висококвалификуван тим ориентиран кон клиентите, млада и модерна флота и одлична вредност на услугите, позиционирани сме како авиокомпанија која ја бираат доброинформирани патници-патувачи во сите земји каде што летаме, и ќе продолжиме со конзистентниот и брз пораст носејќи уште повеќе можности во Европа и пошироко – изјави Јозеф Варади, Главен извршен директор на Виз ер.

Продолжувајќи со силниот напредок, Виз ер годинава има 1,6 милини седишта за продажба од македонските дестинации, 23% повеќе отколку во претходната година. Со ново најавената линија Охрид – Виена, Виз ер сега нуди 30 ниско буџетни дестинации во 14 земји од двата аеродрома во Македонија, во Скопје и во Охрид.

-Како авиокомпанија со најголем удел во патничкиот авиосообраќај, очекуваме Виз ер да продолжи со развојот на нивниот бизнис на македонскиот пазар, притоа инвестирајќи во нови дестинации и зголемување на фреквенциите на постојните авиолинии. Сите новововедени дестинации во овој сегмент се докажаа како успешни, односно ја зголемија побарувачката уште повеќе. ТАВ Македонија, како и секогаш, и понатаму ќе остане фокусирана кон проширување на мрежата на авиолинии, но исто така и кон главната цел - да обезбедиме висококвалитетни услуги за нашите патници и за нашите клиенти, изјави Алпер Ерсој Генерален директор на ТАВ Македонија.

Виз ер објави дека во текот на 2017 година имаше рекорден број патници од македонските аеродроми, значително ги прошири своите операции, направи најголема нарачка на воздухоплови, почна делумно спонзорирана шема за обука на аспиранти за пилоти и воведе бројни подобрувања на искуството на клиентите.
Во 2017 година, Виз ер превезе повеќе од 28 милиони патници на своите нискобуџетни линии, околу 24% повеќе отколку во 2016 година. Флотата на Виз ер е засилена со 14 нови воздухоплови, 13 Ербас А321 и еден Ербас А320, со што вкупно се 88 воздухоплови. Дополнителните воздухоплови, исто така, создадоа дополнителни 600 директни работни места во авиокомпанијата, со повеќе од 3.500 професионалци работат во авиокомпанијата со свои бази на 27 аеродроми во 15 земји, вклучувајќи ги и двете најнови бази во Лондон -Лутон во Англија и Варна во Бугарија. Виз ер, исто така, продолжи да ја развива својата мрежа на дестинации, со дополнителни седум аеродроми и повеќе од 100 нови услуги кои ја развија мрежата на речиси 600 линии на 145 дестинации во 44 земји.

Авиокомпанијата ја потпиша со Ербас својата најголема нарачка на воздухоплови за купување на уште 146 авиони Ербас A320neo Family. Новиот договор, откако ќе биде одобрен од страна на акционерите на компанијата, ќе го донесе бројот на нарачки на Виз ер со "Ербас" на 282 авиони, обезбедувајќи редовен прилив на воздухоплови до крајот на 2026 година и овозможувајќи авиокомпанијата да продолжи да расте, како и да ја обнови и да ја задржи својата флота како една од најмладите и најефикасните во Европа.
Истакнувајќи ја својата заложба за обезбедување на одлично искуство со клиентите, Виз ер исто така ги зголеми димензиите на бесплатниот багаж за 50%, дополнително ги подобри своите онлајн платформи, вклучувајќи го и најсовремениот веб-сајт и мобилната апликација WIZZ и лансираше иновативни производи (Fare Lock, Flexible Travel Partner) за да им обезбеди поголема флексибилност на клиентите.

ТАВ Македонија ја заврши 2017 година со 2 милиона патници (2.027.344) на скопскиот и охридскиот аеродром, што претставува пораст за 13% споредено со 2016 година. Во исто време со порастот на патничкиот авиосообраќај, вкупниот број на летови на двата аеродрома во Скопје и во Охрид е зголемен за 7%, достигнувајќи 18.130 летови во 2017 година.
/
Press Release
Skopje, 11th of January 2018

WIZZ AIR TRANSPORTED 1,2 MILLION PASSENGERS IN MACEDONIA IN 2017

The airline announces another year of expansion at Skopje and Ohrid Airports

In 2017 Wizz Air, Macedonia’s leading airline, carried over a record number of 1.2 million passengers on its low-fare Macedonian routes, which represents a 20% growth year over year and supports 900* local jobs in associated industries. During the year, WIZZ expanded its Skopje fleet to four based aircraft and launched four new routes from the Macedonian capital to Budapest, Malta, Rome and Vaxjo.

-2017 was a year of massive expansion for Wizz Air. We delivered significant growth in all aspects of the business establishing WIZZ as one of the fastest growing airlines and putting in place foundations for continued growth over the next decade. With our proven ultra-low-cost business model, highly skilled, customer-oriented crew, young and modern fleet and excellent value service we are well placed to be the airline of choice for savvy customers in all countries we operate and continue our consistent and rapid growth bringing even more opportunities to Europe and beyond, said József Váradi, Wizz Air Chief Executive Officer.

Continuing its strong growth, Wizz Air has 1.6 million seats on sale on its Macedonian routes in 2018, 23% more than in the previous year. With its recently announced Ohrid-Vienna service, Wizz Air now offers 30 low-fare routes to 14 countries from its two Macedonian airports, Skopje and Ohrid.

-As the airline with the biggest share in passenger traffic, we expect Wizz Air to continue with the development of their business on the Macedonian market, investing in new destinations and increase of frequencies of the existing routes. All newly introduced destinations in this segment proved as successful, boosting even bigger demand by the passengers. TAV Macedonia as always will continue to focus to expand our network, but also to our main goal which is to provide high quality services to our passengers and clients, stated Alper Ersoy, TAV Macedonia General Manager.

Wizz Air announced today that, during 2017, it carried a record number of passengers from the Macedonian airports, expanded its operations significantly, placed its largest-ever aircraft order, launched a part-sponsored training scheme for aspiring pilots and introduced a number of enhancements to its customer experience.

In 2017 Wizz Air carried more than 28 million passengers on its low-fare routes, some 24% more than in 2016. 14 brand new aircraft joined Wizz Air’s fleet, with the 13 Airbus A321 and one Airbus A320 aircraft taking the total to 88 aircraft. The additional aircraft also saw an additional 600 direct jobs created with the airline, with more than 3,500 aviation professionals now working for the airline based at 27 airports in 15 countries, including the two newest WIZZ bases at London Luton in the United Kingdom and Varna in Bulgaria. Wizz Air also continued to develop its route network, with an additional seven airports and more than 100 new services growing the network to almost 600 routes across 145 destinations in 44 countries.

In another important milestone for the year, Wizz Air signed its largest aircraft order to date with Airbus for the purchase of a further 146 Airbus A320neo Family aircraft. The new agreement, once approved by the Company’s shareholders, brings WIZZ’s outstanding orders with Airbus to 282 aircraft, providing a committed delivery stream of aircraft until the end of 2026 and enabling the airline to continue to grow as well as renew its fleet and keep its fleet one of the youngest and most efficient in Europe.

Underlining its commitment to ensuring an excellent customer experience, Wizz Air also increased the size of free luggage allowance by 50%, further improved its online platforms including its state-of-the-art website and WIZZ mobile app and launched innovative products (Fare Lock, Flexible Travel Partner) to provide more flexibility to its savvy customers.
TAV Macedonia finished 2017 with 2 million passengers (2.027.344) at Skopje and Ohrid Airports, which is an increase of 13% compared to 2016. At the same time with the passenger’s traffic increase, the total number of flights at both Skopje and Ohrid Airports has been increased by 7% , reaching 18.130 flights in 2017.
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
5 weeks ago
- Complimenti
        
Skopje International Airport - SKP
Соопштение за медиуми
Скопје, 9 јануари 2018 година

2 милиона патници патувале преку македонските аеродроми во 2017

Два милиона патници (2.027.344) патувале преку скопскиот и охридскиот аеродром во 2017 година, што претставува пораст од 13% споредено со 2016 година, соопштуваат од ТАВ Македонија, сумирајќи ги податоците за авиосообраќајот за изминатата година.

- Завршивме уште една успешна година за ТАВ Македонија, достигнувајќи 2 милиона патници на двата аеродрома „Александар Велики“ – Скопје и „Св. Апостол Павле“ – Охрид, со пораст од 13% споредено со 2016 година. Ова е резултат на новите линии што беа додадени на нашата мрежа на скопскиот и на охридскиот аеродром. Пет нови дестинации – Будимпешта, Малта, Рим, Ваксјо и Доха почнаа да сообраќаат од/до аеродромот во Скопје, додека на аеродромот во Охрид воведовме нови сезонски летови од Катовице, пречекувајќи полски туристи за прв пат. Во 2018 година и понатаму ќе бидеме фокусирани на проширување на мрежата со авиолинии, но исто така и на нашата цел да обезбедиме услуги со висок квалитет на нашите патници и клиенти, изјави Алпер Ерсој, Генерален директор на ТАВ Македонија.

Паралелно со порастот во сообраќајот на патници, вкупниот број на летови на двата аеродрома во Скопје и во Охрид е зголемен за 7%, достигнувајќи 18.130 летови во 2017 година.
Според податоците за сообраќајот на патници, најфреквентни дестинации од скопскиот аеродром во 2017 г. беа Истанбул (аеродромите Ататурк и Сабиха Гокчен) со 12,3% пазарен удел, Цирих (8,6%), Виена (6,5%), Базел (5,3%), Малме (4,6%) и Лондон (3,7%).

Во однос на уделот на авиокомпаниите во сообраќајот на патници, Виз ер има превезено најголем број патници со 59% пазарен удел.

Седми август беше најфреквентниот ден на аеродромот во Скопје во 2017 година, кога вкупно 8.283 патници беа превезени со 98 летови, како резултат на УЕФА Супер купот.
Скопскиот аеродром во 2017 година го забележа најпрометниот август досега, опслужувајќи 216.409 патници со 23,7% пораст на годишно ниво.

Покрај значителниот пораст на бројот на патници, 2017 г. исто така беше успешна за ТАВ Македонија и поради тоа што SkyTrax го рангираше скопскиот аеродром меѓу 10-те најдобри аеродроми во Источна Европа, што е трет пат по ред, по 2015 и 2016 година.

Во моментов, мрежата на линии на Аеродромот „Александар Велики“ – Скопје има вкупно 36 дестинации, а 11 редовни авиокомпании ги опслужуваат овие линии. На Аеродромот „Св. Апостол Павле“ – Охрид има 3 редовни дестинации во текот на целата година и 4 дополнителни сезонски чартер-дестинации во текот на летото. Три нови сезонски авиолинии од Охрид до Варшава, Талин и Ајндховен се најавени да бидат воведени во 2018 година.
/
Press Release
Skopje, 9th of January 2018

2 million passengers traveled through the Macedonian airports in 2017

2 million passengers (2.027.344) have traveled through Skopje and Ohrid Airports in 2017, which is an increase of 13% compared to 2016, reports TAV Macedonia, summarizing the traffic data for the past year.

- We finished another successful year for TAV Macedonia, reaching 2 million passengers at both Skopje “Alexander the Great” and Ohrid “St. Paul the Apostle” Airports, with 13% increase compared to 2016. This is a result of the new routes which have been added in our network at Skopje and Ohrid Airports. Five new destinations - Budapest, Malta, Rome, Vaxjo and Doha started to be served from/to Skopje Airport, while we have launched new seasonal flights from Katowice at Ohrid Arport, welcoming Polish tourists for the first time. In 2018 we will continue to focus on route network expansion, but also on our goal to provide high quality services to our passengers and clients, stated Alper Ersoy, TAV Macedonia General Manager.
At the same time with the passenger’s traffic increase, the total number of flights at both Skopje and Ohrid Airports has been increased by 7% , reaching 18.130 flights in 2017.

According to passenger’s traffic data, the most frequent destinations from Skopje Airport in 2017 were Istanbul (both Ataturk and Sabiha Gokcen) with 12,3% market share, Zurich (8,6%), Vienna (6,5%), Basel (5,3%), Malmo (4,6%) and London (3,7%).

Regarding airline’s share in passenger’s traffic, Wizz Air transported the largest number of passengers with 59% market share.

7th of August was the busiest day at Skopje Airport in 2017, when a total of 8.283 passengers were transported by 98 flights, as a result of the UEFA Super Cup.

Skopje airport in 2017 has recorded its busiest August by now, handling 216.409 passengers with 23,7% increase on the annual level.

Besides by the significant passenger’s increase, 2017 was also successful for TAV Macedonia due to SkyTrax’s ranking of Skopje Airport among the 10 best airports in Eastern Europe, that happened third time in a row, after 2015 and 2016.

At the moment, Skopje Alexander the Great Airport’s route network has a total of 36 destinations, while 11 regular airlines serve these routes. At Ohrid St. Paul the Apostle Airport there are 3 regular destinations year round and 4 additional seasonal charter-destinations during the summer. Three new seasonal destinations from Ohrid to Warsaw, Tallinn and Eindhoven are announced to be introduced in 2018.

#flights #airtraffic #passengers #Skopje #Ohrid #airports #Macedonia
Соопштение за медиуми  Скопје, 9 јануа
5 weeks ago
- Колку од нив се на SKP? 1,85мил
6 weeks ago
- golema zasluga za ova imaat i vrabotenite od site sluzbi koi ne se stedat vo svojata rabota.bravo za vrabotenite vo TAV MAKEDONIJA...
        
Skopje International Airport - SKP
Честит Божиќ! / Merry Christmas!

#OrthodoxChristmas #7thofJanuary #holidays
Честит Божиќ! / Merry Christmas!#OrthodoxChristmas #7thof
        
Skopje International Airport - SKP
Магазинот National Geographic објави прекрасна репортажа за Македонија, напишана од полската новинарка Иза Клементовска, која во јули 2017, на покана на ТАВ, ја посети Македонија.
/
#Macedonia is featured as a #travel #destination by National Geographic Travel. The wonderful article is written by the Polish journalist Iza Klementowska, who, invited by TAV, visited Macedonia in July 2017.

#Skopje #Ohrid #airports TAV Airports
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
6 weeks ago
- Iza Bela 😊
        
Skopje International Airport - SKP
Среќни празници! /Season's greetings!

#NewYear #Christmas #airports #travel
Среќни празници! /Season's greetings!#NewYear #Christm
        
Skopje International Airport - SKP
Среќни празници! / Season's greetings!
Среќни празници! / Season's greetings!
        
Skopje International Airport - SKP
Паркинг позиција 204 на Александар Велики.
/
Parking position 204 at Skopje Alexander the Great Airport - SKP

#airplanes wizzair.com #flights #passengers #aviation #travel #Macedonia #Skopje
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
        
Skopje International Airport - SKP
Неделна временска прогноза за Скопје.
/
Weekly #weather forecast for #Skopje.
#flights #travel #Macedonia #airport
Неделна временска прогноза за Скопје.
        
Skopje International Airport - SKP
Полетувањето на Туркиш ерлајнс утрово.
/
Turkish Airlines take off this morning.

#Skopje #Istanbul #Macedonia #Turkey #flights #passengers
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
10 weeks ago
- Yusha Ozz on the bucket list one day ? 👍👍
        
Skopje International Airport - SKP
Пристигнати патници на Александар Велики.
/
#Passengers at arrival at Skopje Alexander the Great Airport - SKP.

#arrivals #airport #travel #Skopje #Macedonia #flights
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
11 weeks ago
- Ne e studeno za so kratki rakavi? Ili slikava ne e bash aktuelna 😉?
        
Skopje International Airport - SKP
Пристигнувања.
/
#Arrivals.

#flights #travel #Skopje #Macedonia #airport
Пристигнувања./#Arrivals.#flights #travel #Skopje #Ma
        
Skopje International Airport - SKP
Дождлив петок на скопскиот аеродром Александар Велики.
/
Rainy Friday at Skopje Alexander the Great Airport - SKP

#flights #passengers #Skopje #Macedonia #airport
Photos from Skopje International Airport - SKP's post
11 weeks ago
- Very nice airport and the people are nice to