Sarajevo International Airport Airport Terminal

Sarajevo International Airport

Traveling to Sarajevo International Airport? Let Logan Car Hire compare all the major and local car rental companies at Sarajevo International Airport to find you the right car for you. We search Avis, Hertz, Dollar, Enterprise, Budget and Sixt at Sarajevo International Airport

Car Rental Booking

Like us

Sarajevo International Airport News

Sarajevo International Airport
Eid Mubarak!
Timeline Photos
2 days ago
Sami Al-sheikh - Eid Mubarak 🇧🇦😍🇧🇦
        
Sarajevo International Airport
Bajram šerif mubarek olsun, želi Vam kolektiv Međunarodnog aerodroma Sarajevo!
Timeline Photos
2 days ago
Sami Al-sheikh - Eid Mubarak 🇧🇦😍🇧🇦
        
Sarajevo International Airport
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je prvi zrakoplov kompanije Nesma Airlines, koji bi od danas trebao prevoziti putnike na relaciji Rijad-Sarajevo. Grupacija Al Shiddi u suradnji sa aviokompanijom Nesma Airlines iz Egipta, otvara vrata Bosne i Hercegovine turistima, poslovnim ljudima i potencijalnim investitorima iz Saudijske Arabije. Letovi će se obavljati zrakoplovom Airbus A319. Ovaj zrakoplov ima 133 mjesta, 8 u poslovnoj i 125 u ekonomskoj klasi.Karte se mogu rezervirati na web stranici: http://www.nesmaairlines.com
Photos from Sarajevo International Airport's post
2 days ago
Lejla Zvizdić - Svaka čast nema šta. Ja moram presjedati da bi stigla na destinaciju u Evropi. Nemam riječi.
3 days ago
3 days ago
3 days ago
3 days ago
Sami Al-sheikh - I really miss Sarajevo and this beautiful airport I will come back soon 😍😍😍
3 days ago
Neriman Mcginley - Svi putevi vode na Istok? Zapad prepusten Croatia Airlinesu? Kakvi talovi, kakve seme mracnjaka!
3 days ago
Sabina Kolar - Meni je drago vidjeti sve turiste
3 days ago
Nihad Hasić - Dzaba sve kada drzava nije zainteresovana za ovo. Ovi turisti nekome smetaju. Jadno da jadnije ne moze biti.
        
Sarajevo International Airport
Atlasglobal od danas leti na relaciji Sarajevo - Istanbul

Turska aviokompanija AtlasGlobal jutros je na sarajevskom aerodromu svečano obilježila uspostavljanje nove destinacije Sarajevo-Istanbul. Ovo je treća aviokompanija koja je uspostavila letove iz Sarajeva prema Istanbulu, nakon Turkish Airlinesa i Pegasusa.
Letovi iz Sarajeva do Istanbula obavljat će se između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i istanbulskog Međunarodnog aerodroma Kemal Ataturk četiri puta sedmično - ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom iz Sarajeva.

Dırektor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmakovıć je rekao:
”Raduje nas da je aviokompanija AtlasGlobal, koja sa flotom od 26 najmodernijih Airbus aviona već leti na 50 destinacija u 35 zemalja Evrope i Azije, sada prepoznala Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao perspektivnu turističku i poslovnu destinaciju. Ovom sada redovnom linijom se našim putnicima nudi još jedna opcija prema Istanbulu, odnosno najvećem turskom aerodromu Ataturk koji predstavlja jedno od najvećih transfernih središta u svijetu.”

Direktor AtlasGlobala Recep Emanet poručio je da ova kompanija otvaranjem nove linije nastavlja širiti svoju mrežu prema zapadu.
"Novim linijama koje smo dodali našoj mreži u Evropi, na Bliskom istoku, u Ukrajini, Rusiji i CIS regiji prešli smo broj od 50 destinacija. Porastao je i broj konekcija koje možemo ponuditi", kazao je Emanet i dodao: "U Bosni i Hercegovini, kao i na svakom našem tržištu, trudit ćemo se postati omiljena aviokompanija po izboru putnika. Naš glavni cilj je upoznati bh. putnike o privilegovanom svijetu putovanja, prevesti što više putnika na što više odredišta i pritom im pružiti najbržu, najefikasniju i najrentabilniju uslugu. Vjerujemo da naša linija za Sarajevo ima zaista sjajnu budućnost".

Ceremoniji upriličenoj na Aerodromu prisustvovali su brojni gosti, među kojima i turski ambasador u BiH Haldun Koc.

Najjeftinija karta za povratni let je blizu 135 eura.
Photos from Sarajevo International Airport's post
4 days ago
Dada Buric - A poslije koliko ce bit normalne
5 days ago
Samir Nezic - Ima li ikakvih drugih linija osim Istanbula? Samo Istanbul.....
        
Sarajevo International Airport
Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković, sudjelovao je u Parizu na 27. godišnjoj Skupštini Airports Council International – ACI EUROPE, udruženju europskih aerodroma, gdje je održao niz sastanaka sa predstavnicima većeg broja europskih aerodroma, te sa generalnim direktorom ACI EUROPE, Olivierom Jankovecem.
ACI EUROPE zastupa interese preko 500 aerodroma u 45 europskih zemalja, preko kojih se odvija više od 90% europskog komercijalnog avio prometa. Na konferenciji je istaknuto da su 2016. godine europski aerodromi po prvi put opslužili više od 2 milijarde putnika, a nakon tri godine održivog rasta od preko 5%. Iznesena su očekivanja da će se zračni promet u Europi udvostručiti do 2030. godine.
Tijekom sastanka sa direktorom Jankovecem, direktor Kajmaković je naglasio je da će Aerodrom Sarajevo i ove godine ostvariti rast prometa, te da iz godine u godinu bilježi porast od preko 8 posto, što je više od europskog prosjeka. Informirao ga je i o ambicioznim infrastrukturnim projektima, a posebno o aktivnostima na izgradnji novog putničkog Terminala, sve sa ciljem daljih širenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo i jačanja liderske uloge ovog poduzeća na bh. tržištu.
Direktor Kajmaković je istaknuo kako je Bosna i Hercegovina već uskladila bitne segmente svog zakonodavstva u području zračnog prometa sa EU zakonodavstvom, te je naglasio značajan potencijal našeg tržišta, posebno u sferi turizma. S tim u vezi, istaknuto je da gotovo svaka gospodarska grana u našoj zemlji, a posebno u široj sarajevskoj regiji, ima korist od preko 900.000 putnika koji će ove godine proći kroz sarajevski aerodrom. Oni odsjedaju u hotelima, koriste brojne druge usluge, kupuju, šire gospodarsku suradnju.
Obnavljanjem članstva u ovom udruženju, Međunarodni aerodrom Sarajevo je reafirmirao svoje ciljeve, da aktivno sudjeluje u međunarodnim aktivnostima na ovom polju, te da postane jedan od vodećih aerodroma u regionu, prepoznatljiv po visokom kvalitetu usluga, sigurnosti i redovnosti u zračnom transportu, ali i respektabilan partner aviokompanijama i ostalim korisnicima aerodromskih usluga.
Timeline Photos
6 days ago
Dragan Vukadin - Hoce li i kada "low cost companies" poceti letiti iz i za Sarajevo? Ako se ne varam ovo je novi direktor koji je zamijenio svu bahatost prethodnog rukovodstva... Kada ce doci do promjene u politici i shvatanju funkcionisanja avio saobracaja i razmisljanja na duge staze? Ako moze Tuzla ne vidim zasto ne moze i glavni grad koji je primamljiviji u svakom pogledu a da ne brojimo stanovnike...
        
Sarajevo International Airport
Međunarodni aerodrom Sarajevo učestvuje u akciji obilježavanja Dana bijelih traka u znak sjećanja na Prijedorske žrtve
Timeline Photos
3 weeks ago
        
Sarajevo International Airport
Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka Sarajeva pokrenuli su zajednički kulturni projekt – Bookcrossing, koji je već odavno popularan u svijetu, a naročito na aerodromima. Putnici od sada, čekajući na svoj let mogu uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u zrakoplov, te potom ostaviti na nekom drugom bookcrossing mjestu na bilo kojem drugom aerodromu u svijetu. Putnici također ovdje mogu i ostavljati svoje knjige, odnosno knjige sa drugih aerodroma.
Knjige za početni fond osigurale su Biblioteke Sarajeva, a riječ je uglavnom o beletristici. Knjige su dostupne na više svjetskih jezika, te na službenim jezicima u BiH, prilagođene svim uzrastima.
Ova "leteća knjižnica" dio je globalnog projekta Bookcrossing -"Flying book" u koji se na ideju Biblioteka Sarajevo uključio Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao prvi takav aerodrom u BiH, a s krajnjim ciljem širenja kulture čitanja.
Bookcrossing sustav zasniva se na mreži posebno označenih aerodromskih punktova na kojima putnici na međunarodnim letovima mogu slobodno i potpuno besplatno s polica posuditi knjige koje, nakon što ih tijekom leta pročitaju, imaju priliku odložiti na bilo kojem od takvih knjižničkih punktova na aerodromima širom svijeta.
Osnova bookcrossinga je uvjerenje da bi knjiga trebala biti slobodna, a ne zatočena na polici gdje je dostupna samo rijetkima, odnosno onima koji odlaze u knjižnice.

Sarajevo International Airport and PI Libraries of Sarajevo started a joint cultural project – BookCrossing, being widely used in the world, and especially at airports. From now on, the passengers waiting for their flights may enjoy reading a book, then take it on board the plane and leave it at next BookCrossing point, at any airport worldwide. Passenger may also leave here their own books, beside those from other airports.
The initial book totals, mainly including fiction, have been provided by Libraries of Sarajevo. The books are available in several world languages and official BiH ones, adjusted to readers of any age.
This "flying library" is a part of the global project called Bookcrossing -"Flying book". On idea of the Libraries of Sarajevo, as the first airport in BiH, Sarajevo International Airport joined the project whose intention is to capture a wide reading public.
BookCrossing system is based on a network of especially marked airport points which enable passengers on international flights to take books from shelves free of charge, and after reading them on board aircraft, leave them on any of those book shelves at airports all over the world.
Basic idea of the BookCrossing is to make a book available to everyone instead of being kept on a shelf at home or in a library.
Photos from Sarajevo International Airport's post
4 weeks ago
4 weeks ago
Lejla Hujdur - Bravo!!!
4 weeks ago
Amina Adilović - Merisa Ćemo
4 weeks ago
        
Sarajevo International Airport
Zaposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo spasili su sovu Malu ušaru. Riječ je o zaštićenoj vrsti koja se nalazi na crvenoj listi ugroženih vrsta u FBiH, te je njena zaštita time još važnija.

Na preporuku organizacija za zaštitu životinja, zaposlenici aerodroma su najprije vratili ptića u gnijezdo. Kako je ptić i nakon toga u više navrata ispadao iz gnijezda na tlo, gdje bi ga odmah napale vrane, u konačnici je kontaktirana Veterinarska stanica Sarajevo, čiji zaposlenici su ga preuzeli i zbrinuli.

S obzirom da je počela sezona izlaska sova iz gnijezda jer je u prirodi mladunaca Male ušare da izlaze iz gnijezda i šetaju po okolnim granama, pri čemu često padaju na tlo gdje postaju žrtve pasa i mačaka i tada je pomoć ljudi dobrodošla. Međunarodni aerodrom Sarajevo se pridružuje pozivima organizacija za zaštitu životinja da ukoliko nađete mladunca Male ušare na tlu, najbolja pomoć koju mu možete pružiti je da ga popnete na neku višu granu drveta. Ako je mala sova vidno povrijeđena, onda joj je potrebna pomoć veterinara.

Na lokaciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u blizini zgrade terminala primjećeno je gnijezdo sa dva ptića. Osoblje aerodroma je upoznato sa prisustvom ove zaštićene vrste na ovoj lokaciji, te će nastaviti motriti istu s ciljem njene dalje zaštite.
Photos from Sarajevo International Airport's post
5 weeks ago
5 weeks ago
Leyla Malić - Jos jedan dobri razlog zasto volim BiH! Koji to jos aerodrom na svijetu brine za usare?
5 weeks ago
Suljo Sarajlic - Karagić Ervin jesil ucestvovao u spasavanju ušare?
        
Sarajevo International Airport
Iskreno saučešće porodicama poginulih u avionskoj nesreći i našim kolegama sa Mostar Airport Ltd.
        
Sarajevo International Airport
Svim našim putnicima, poslovnim partnerima i uposlenicima, želimo sretan 1. maj-Međunarodni praznik rada!
Timeline Photos
8 weeks ago
Dzemila Handan - I vama sretan i uspješan rad i napredak poz.iz Banja Luke
        
Sarajevo International Airport
🙂
Timeline Photos
10 weeks ago
Sami Al-sheikh - When I arrived to this airport I feel so happy Very nice airport and very nice employees I love ❤️ Sarajevo I love ❤️ Bosnia And Herzegovina 🇧🇦
10 weeks ago
Fabio Fortuna - I love Sarajevo, even in the winter
        
Sarajevo International Airport
Svim katolicima i pravoslavcima sretan Uskrs i Vaskrs želi Međunarodni aerodrom Sarajevo
Timeline Photos
        
Sarajevo International Airport
U sklopu priprema za rekonstrukciju uzletno-sletne piste na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, trenutno su u tijeku radovi na rekonstrukciji dijela parkirne platforme za zrakoplove. Građevinski radovi se odvijaju 24 sata dnevno, a stručne službe aerodroma Sarajevo poduzele su niz organizaciono-tehničkih mjera kako izvođenje radova ne bi utjecalo na sigurnost i redovnost zračnog prometa. Rekonstrukcija bi trebala biti završena početkom idućeg mjeseca. Vrijednost investicije je blizu 800 000 KM, bit će rekonstruirano oko 3500 m2 postojeće parking platforme, odnosno zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom debljine 30 centimetara, a sve u skladu sa međunarodnim ICAO standardima.
Rekonstrukcija se vrši zbog problema u eksploataciji dijela platforme, konkretno zbog problema sa kolotrazima koje su uzrokovali točkovi zrakoplova na parking pozicijama, a zbog čega je vrlo često bilo neophodno vršiti zamjenu asfalta na tim dijelovima platforme. Riječ je faznoj rekonstrukciji platforme, u periodu od više godina, koja će omogućiti novi period eksploatacije od minimalno 20 godina. Prva faza rekonstrukcije je uspješno završena 2014. godine kada je rekonstruirano oko 1600 m2 platforme.
Photos from Sarajevo International Airport's post
9 weeks ago
Jovan Arsenijevic - samo napred!!!!
10 weeks ago
Asim Mesic - Radovi na svjetskom nivou Svaka cast
        
Sarajevo International Airport
Pozdrav sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo! 🙂
Timeline Photos
        
Sarajevo International Airport
Posjetite naš štand na Sajmu gospodarstva 2017. u Mostaru - Paviljon 2. Uvijek tu radi Vas, Vaš Međunarodni aerodrom Sarajevo!
Timeline Photos
        
Sarajevo International Airport
Zrakoplov tvrtke Wizz Air iz Budimpešte sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo čime je ozvaničeno uspostavljenje zrakoplovne linije na relaciji Sarajevo - Budimpešta. Zrakoplovi Wizz Air-a će letjeti dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Dolaskom u mađarsku prijestolnicu putnicima iz naše zemlje biti će dostupne i druge linije, točnije 61 linija ove kompanije koje povezuju 29 zemalja.
Putnici koji planiraju svoj odmor ili vikend posjet Budimpešti mogu rezervirati svoje karte preko sajta wizzair.com, kompanije Centrotours te na šalteru prodaje karata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.Cijene se kreću već od 39,99 konvertibilnih maraka u jednom pravcu.Cijena karata varira zavisno od slobodnih mjesta i datuma putovanja.
Nova linija do Budimpešte, koja je jedina izravna zrakoplovna linija između dvije zemlje će podstaći dvosmjerna turistička kretanja i uspostaviti važnu vezu za trgovinu i poslovanje.Putnici iz Bosne i Hercegovine će moći da istraže prelijepu Budimpeštu, grad izuzetne povijesti, poznat po svojoj kuhinji, brilijantnoj arhitekturi i prelijepim pejzažima, a pružit će im se prilika i za dalje konekcije i povoljne letove ove niskotarifne tvrtke.
Photos from Sarajevo International Airport's post
11 weeks ago
Adis Gerin - Od pozitivne informacije, se otislo u gramaticke ispravke i korekcije...I umjesto da neko pohvali ovaj pozitivan potez Aerodroma Sarajevo, uhvatili ste se je li avion ili zrakoplov....Strasno.
11 weeks ago
Rusmir Gadžo - Kad već ovako iritantno forsirate kroaštinu, onda joj ostanite doslijedni! Leksičko silovanje poput ovog bućkuriša što ste nam servirali uništilo je inače pozitivnu vijest.
11 weeks ago
Alex Burke - Jbo vam zrakoplov mater!!!!!!!!!!!
11 weeks ago
Emira Faris - Cestitke aerodrumu Sarajevo!
11 weeks ago
Sladjo Skeledzic - Ivan Bosnjak
11 weeks ago
Haris Buljubasic - Toliko gresaka u tekstu! (Ne mislim na hrvatski, jer je to jedan on nasih zvanicnih jezika). Ali, tacke, zarezi, velika slova... uzasno! Neko ne zna osnove pravopisa.
11 weeks ago
Amina Wask - Divne vijesti, cestitke aerodromu!☺️
11 weeks ago
Su Am - Cuj to zrakoplov :) Da se ti ovo sto pises nisi malo zezno? Kad budes pisao za zracne luke u hrvatskoj onda slobodno plovi i mlati po zraku kolko hoces...
        
Sarajevo International Airport
Uspostavljena direktna aviolinija izmedju Sarajeva i Brisela
Aviokompanija TUIfly Belgium, danas je uspostavila avioliniju izmedju Sarajeva i Brisela. Letovi ce se odvijati dva puta sedmicno i to ponedjeljkom i petkom, a u opticaju ce biti avioni Boeing 737-800 i Boeing 737- 700 sa 149 i 189 sjedista.
Na danasnjem letu je bilo stotinu putnika, sto potvrdjuje veliku zainteresovanost za ovu avioliniju.
Informacije o cijenama karata mozete dobiti na zvanicnoj web stranici kompanije TUIfly Belgium https://www.tuifly.be/en
Photos from Sarajevo International Airport's post
12 weeks ago
Amina Wask - Poštovani, budite jos vise profesionalni i angazujte admina koji ce odgovarati na upite ljudi ovde na FaceBook-u,tako rade profesionalci i time bi zaradili veliki plus kod putnika!
12 weeks ago
Elvir Vildana Alagić - Kerim Alagić
12 weeks ago
Kasumic-Pehilj Lejla - Na tuifly stranici nije moguće kupiti kartu Brisel-Sarajevo 😯
12 weeks ago
Neriman Mcginley - Cudi me da je dozvoljen novi let na sa aerodromu i da ih niste poslali u Tuzlu kao Wizzair. Sta vam bi?
12 weeks ago
12 weeks ago
Dino Uzunić - Olaf Prikken kreeft al besteld?
12 weeks ago
Muslimović Mumin - Kad ce let iz Rotterdama ili Amsterdama direktno za Sarajevo
12 weeks ago
Amar Sarajlić - No water salute? :(
        
Sarajevo International Airport
Poboljšanje usluga za putnike sa invaliditetom i ograničenom pokretljivošću

U namjeri da se putnicima sa smanjenom pokretljivošću pruži što kvalitetnija usluga, Međunarodni aerodrom Sarajevo je pokrenuo niz aktivnosti na osiguranju preduslova za implementaciju – prilagođavanje infrastrukture u objektima, osiguranje neophodne opreme za opslugu PRM putnika, te usklađivanje sa evropskom regulativom.
Jedna u nizu navedenih aktivnosti je postavljanje interfona na parking ispred Terminala B, pomoću kojeg putnici komuniciraju sa osobljem unutar zgrade. Na ovaj način se PRM putnicima omogućava efikasnija i brža usluga, a sve u skladu sa najboljim svjetskim standardima, što je naš prioritet i obaveza.
Timeline Photos