Sarajevo International Airport Airport

Sarajevo International Airport

Traveling to Sarajevo International Airport? Let Logan Car Hire compare all the major and local car rental companies at Sarajevo International Airport to find you the right car for you. We search Avis, Hertz, Dollar, Enterprise, Budget and Sixt at Sarajevo International Airport

Car Rental Booking

Like us

Sarajevo International Airport News

Sarajevo International Airport
Zračni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odvija se neometano

Danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo realizovana većina letova unatoč izuzetno lošim vremenskim uslovima koji su već u jutarnjim satima zahvatili područje Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući maksimalnom angažmanu naših zaposlenika, posebno zimske službe aerodroma Sarajevo, očekujemo da će i ostali predviđeni letovi biti uspješno realizovani.
Photos from Sarajevo International Airport's post
3 days ago
Souha Ummu Muhammed - Elvedin Alić
4 days ago
Emira Faris - Sve pohvale zimskoj sluzbi aerodruma Sarajevo
4 days ago
Almedin Isakovic - Posalji to amidja nek nam malo i ulice u red dotjeraju nek vide ovi manekeni iz komunalnog kako se cisti :)
        
Sarajevo International Airport
Kako je bilo i najavljeno, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeli su radovi na rušenju starog Terminala A. Riječ je o terminalu koji se odavno ne koristi za prvobitnu namjenu i koji se nalazi pokraj obnovljenog Terminala B. Nakon rušenja starog Terminala A, planirano je proširenje postojećeg Terminala B na tom prostoru.

Terminal A je korišten za komercijalni promet od 1969. godine do početka rata 1992. godine. Nakon izgradnje Terminala B, koristio se kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma, a u njemu je bio smješten i restoran za posjetitelje. Rušenju su prethodili brojni pripremni radovi u periodu od nekoliko mjeseci, uključujući postavljanje i opremanje dva montažna objekta sa svom pratećom infrastrukturom za potrebe radnika.

U sklopu tih pripremnih radova obavljeno je i preseljenje oko 120 zaposlenika iz Operativnog centra, službe ugostiteljstva i drugih službi na različite lokacije.

Kako bi racionalizirali troškove, sva oprema sa starog Terminala „A“ , poput kuhinje, sistema za grijanje i hlađenje, namještaja, audio-video sistemi, te drugo iskorištena je za opremanje privremenih objekata. Izvođač radova je također dužan da izvrši selektiranje otpada, kako bi Aerodrom prodao sav otpad koji ima tržišnu vrijednost.

Radovi su počeli rušenjem stare administrativne zgrade. Od 01.12. zatvoren je restoran u Terminalu „A“, kako bi se mogla izvršiti demontaža opreme iz kuhinje i prenijeti u novi prostor u kontejnerskom kompleksu koji je namjenjen za restoran.

Radovi se sastoje od pripreme gradilišta, rušenja zgrade, odvoza zemlje i demontaže objekata. Procijenjena vrijednost radova je 160.000 konvertibilnih maraka. Radovi na rušenju bi trebali biti okončani do konca godine.
Photos from Sarajevo International Airport's post
1 week ago
Eldin Muharemovic - Samo lagano
1 week ago
Sabaha Kasumovic Suvalija - Prava stvar.Sretno i uspjesno postovani🎸🎸
1 week ago
Nina Boska - Sretno!!!
        
Sarajevo International Airport
Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i predsjednik N/FSBiH Elvedin Begić održali konferenciju za medije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu
Photos from Sarajevo International Airport's post
        
Sarajevo International Airport
Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je ispratio svoju 900.000-tu putnicu u 2017. godini, što predstavlja rekordan broj putnika u jednoj kalendarskoj godini na najvećem i najfrekventnijem aerodromu u Bosni i Hercegovini.
Dina Ćerić koja je otputovala za Dohu, avio kompanijom Qatar Airways, jubilarna je putnica.
Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković jubilarnoj putnici uručio je poklon-bon za kupovinu u Duty free-bescarinskoj prodavnici, a besplatnu povratnu kartu na bilo kojoj relaciji avio kompanije Qatar Airways, putnici je uručio predstavnik ove kompanije Boris Žutić
Direktor Kajmaković je naglasio da je ovo značajan rekord za Međunarodni aerodrom Sarajevo, ali je istovremeno samo jedan od pokazatelja ogromnog rasta u ovoj godini. Dodao je da će se uvođenjem novih linija već početkom iduće godine, ovaj rast sigurno nastaviti, te da u idućoj godini očekujemo i milijunitog putnika.
Direktor se zahvalio svim zaposlenicima Međunarodnog aerodroma Sarajevo i svim aviokompanijama koje lete sa aerodroma Sarajevo, na uloženom trudu i angažmanu koji je omogućio da se dostigne rekord od 900.000 putnika.
Komercijalni menadžer Qatar Airwaysa Boris Žutić je istaknuo da je posebna čast i zadovoljstvo da je 900.000. putnik koji je prošao kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo, upravo putnik Qatar Airwaysa.
“Treba napomenuti i da je Qatar Airways tek prije mjesec dana imao prvi let ka Sarajevu i time ispunio potražnju svojih putnika koji su željeli da lete direktno za BiH. Uspotavljanjem letova za Sarajevo direktno potpomažemo lokalnu turističku industriju i omogućavamo joj da raste", rekao je Žutić.
Pozvao je putnike da posjete Dohu ili neku drugu od 150 destinacija na koje leti ova aviokompanija kako bi proširili svoje vidike.
Photos from Sarajevo International Airport's post
2 weeks ago
Snjezana Ponjarac-Frauhajm - iskrene cestitke
2 weeks ago
Emir Dervisevic - Cestitamo kolegama na rezultatu i ulozenom trudu. Da li ovo znaci da ce milioniti biti za 01NOV18 ?!?
2 weeks ago
2 weeks ago
Sabaha Kasumovic Suvalija - Sretno svim kompanijama i putnicima na svim destinacijama🌏
        
Sarajevo International Airport
Puno srece zelimo nasoj ekipi koja ucestvuje na Trecim aerodromskim regionalnim susretima u Beogradu 🙂
Milan
        
Sarajevo International Airport
Kako je i bilo najavljeno, u sklopu mjera za proširenje kapaciteta i poboljšanje usluga Međunarodnog aerodroma Sarajevo,završeni su radovi na povećanju broja šaltera za registraciju putnika, te je proširen i moderniziran sistem traka za prtljag.
Sa postojećih 12, broj check-in šaltera povećan je na 15, a na usluzi putnicima su i dva self check-in šaltera za registraciju. U funkciju je od sada i još jedan X-ray uređaj za sigurnosni pregled prtljaga. Također novom konfiguracijom sistema za prtljag sa dvije sabirne trake značajno će se unaprijediti i pouzdanost sistema prilikom transporta, sortiranja i utovara prtljaga.
Za vrijeme radova koji su trajali mjesec dana, Međunarodni aerodrom Sarajevo uspostavio je neophodne procedure i osigurao adekvatne ljudske resurse kako bi se transfer prtljaga odvijao nesmetano i tijekom trajanja radova i testiranja sistema, a s ciljem konstatnog pružanja najviše razine usluge našim putnicima.
S obzirom na izuzetan i kontinuiran rast broja opsluženih putnika, avio operacija, te ukupnog kargo prometa u proteklom periodu, te činjenici da se Međunarodni aerodrom Sarajevo približava broju od milijun putnika godišnje, ovaj projekat predstavlja i pripremnu aktivnost u sklopu realizacije strategije „Modernizacija i dogradnja Terminala B“.
Međunarodni aerodrom Sarajevo je kroz anganžman cijelog kolektiva uvijek uspješno pristupao svim izazovima i zadacima koji nužno prate ovako značajan i ubrzan porast broja putnika i avio operacija, te će nastaviti aktivnosti s ciljem pružanja najkvalitetnije usluge našim putnicima i poslovnim partnerima.
Photos from Sarajevo International Airport's post
4 weeks ago
4 weeks ago
Krnjić Muhamed - Denis Perunicic
4 weeks ago
Emir Dervisevic - Cestitke na odradjenom poslu iako mi se svidjelo i kada su salteri bili malo izbaceni prema van.
4 weeks ago
Elvir Celo Jusic - Welløv Welløv
4 weeks ago
Irhad Muftic - lijepo
4 weeks ago
Seka Smajić - Suvada Kobinović 😀
4 weeks ago
Faruk Terzic - Odlično, samo naprijed! Da otvorite što više linija i što više radnih mjesta!
4 weeks ago
Leyla Malić - Dobro izgleda!
4 weeks ago
Aleksandra Look - I jos da uvedete direktan let za Holandiju🤘.
4 weeks ago
Lejla Stern - Još kad bi ste imali uslugu besplatnog interneta kao sto imaju svi aerodromi umjesto onih 5 km za jedan sat od čega nije moguće iskoristiti ni pet minuta jer vam je navodno slab signal!!!!
        
Sarajevo International Airport
Sarajevo sa cijelim svijetom povezano sa 20 aviokompanija
        
Sarajevo International Airport
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je danas inauguralni zrakoplov kompanije “Flydubai“, prvi put na relaciji Dubai-Sarajevo-Podgorica.
Podsjećamo da već skoro tri godine “Flydubai“ povezuje Sarajevo i Dubai, a sada su ovoj liniji dodali i Podgoricu.
Letovi će se obavljati dva puta tjedno. Putnici će srijedom i subotom moći letjeti između ovih gradova, a “Flydubai“ ima dozvolu da prodaje karte za djelimična putovanja. To znači da oni koji žele, mogu na primjer, ići samo do Podgorice i nazad ili iz glavnog grada Crne Gore samo do Dubaija i nazad.
Redovne linije Sarajevo – Dubai, ponedjeljkom i petkom, ostaju i ove nove bit će dodaci na ruti između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine.
Uvođenjem ove linije, “Flydubai“ je po prvi put, nakon dugo vremena, zračnim putem povezao Sarajevo i Podgoricu.
Photos from Sarajevo International Airport's post
5 weeks ago
Dragan Vukadin - Svaka cast samo sto je Tivat trenutno atraktivniji jer turizam bi trebao biti ispred administrativnih razloga makar kada su Crna Gora i BiH u pitanju... Ovako smo dobili direktnu vezu sa jednim od aerodroma u blizini koji imaju niskotarifne kompanije za konekciju sirom svijeta...
6 weeks ago
Jagodica Bobica - Nikolina Nina Čanović
        
Sarajevo International Airport
Zrakoplov Qatar Airways-a iz Dohe sletio je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo,gdje je pozdravljen tradicionalnim vodenim pozdravom.Letovi na novouspostavljenoj liniji ka glavnom gradu BiH odvijat će se četiri puta tjedno i to nedjeljom, utorkom, srijedom i petkom.
Putnike će iz Dohe u Sarajevo i nazad prevoziti Airbus A320 koji ima 12 sjedišta u poslovnoj i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi. Pored bogate gastronomske ponude, putnici će imati pristup vrhunskom sistemu zabave, koji nudi najnovija izdanja filmova, TV serija, muziku, igre, te brojne druge sadržaje.
Zrakoplovna veza između Sarajeva i Dohe znatno će olakšati putovanja u Katar sve većem broju državljana BiH koji žive i rade u ovoj zemlji. Pored jačanja poslovnih veza, uvođenjem leta Doha-Sarajevo značajno će se povećati broj turističkih posjeta našoj zemlji. Konačno, ova linija će omogućiti putnicima iz Sarajeva da se sa samo jednim presjedanjem kroz centar Qatar Airways-a -- Hamad International Airport -- spoje sa više od 150 destinacija širom svijeta, od Sjeverne i Južne Amerike, Azije do daleke Australije.
Qatar Airways je nacionalna aviokompanija države Katar i jedna je od najbrže rastućih aviokompanija na svijetu. Kompanija posluje 20 godina i posjeduje najmlađu flotu na svijetu te leti u više od 150 biznis i turističkih destinacija na šest kontinenata.
Qatar Airways je već šesta aviokompanija koja je ove godine započela operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u našoj zemlji nastavlja impresivan rast na svim poljima, a što direktno doprinosu jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju europske i svjetske destinacije.
Photos from Sarajevo International Airport's post
6 weeks ago
Azur Sahovic - Please ako mozete prefarbat ili uljepsat ta slova gdje pise international airport Sarajevo
6 weeks ago
6 weeks ago
Moutasem AL-Dalabieh - Arwa Haj Deeb bedha ra7leh ;)
6 weeks ago
Zaim Iseini - Elhamdulilah
6 weeks ago
Matea Malikanović - Mak Selimović nakon 100 godina 🤣
6 weeks ago
Jasmina Hastor Bico - koliko traje let
6 weeks ago
Fazlibegovic Amél - Zrakoplov iz Dohe 🤔🤔🤔
6 weeks ago
Jasminka Mohamed - Napokon hvala bogu
6 weeks ago
Amira Trumic Mesic - Behija Džinić Imamović sad možeš začas do kćeri 🙂 😘
6 weeks ago
Aleksandra Obrenovic - Napokon :)
        
Sarajevo International Airport
Uskoro počinje rušenje Terminala A na sarajevskom aerodromu, projekt vrijedan 38 miliona KM (FOTO)
6 weeks ago
Eldin Muharemovic - Aferim i nije potrebno isticati koliko kosta... mi aerodrom volimo i bez toga...sve najbolje i sto brze u zdravlju i veselju da nam ga otvorite ponovo...
7 weeks ago
Lejla Adilovic Patkovic - Ehlimana Adilovic
        
Sarajevo International Airport
Iskoristite jedinstvenu ponudu Croatia Airlines do 20.10.2017. ✈️🛩
Croatia Airlines
8 weeks ago
Mineke Kamperman - Dalila Bravo Bravo Kemal Kemal Bravo Eldin Bravo
        
Sarajevo International Airport
Spriječen teroristički čin i riješena talačka kriza u pokaznoj vježbi na sarajevskom aerodromu (FOTO)
        
Sarajevo International Airport
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo započelo je održavanje pokazne vojne vježbe "Brzi odgovor 2017". Prvi dan je održana simulacija upada terorista u krug aerodroma, te provjere i uklanjanja napuštenog--opasnog prtljaga.
Scenariom vježbe bio je predviđen ulazak grupe terorista u krug Međunarodnog aerodroma Sarajevo s namjerom da izvedu teroristički akt, likvidiranje terorista od strane policijskih službenika Jedinice Granične policije aerodrom Sarajevo, te ranjavanje pripadnika EUFOR-a. Scenario je također uključivao ukazivanje hitne medicinske pomoći ranjenom pripadniku EUFOR-a, te njegovo prebacivanje u medicinsku ustanovu zbog kritičnog stanja.
Scenario vježbe je dalje predviđao uočavanje kofera za koji se sumnjalo da sadrži eksplozivnu napravu, upućivanje anti-bomb tima GP BIH, pregled i utvrđivanje da se u koferu nalaze opasne materije, te dislociranje prtljaga. Vježba je predviđala pregled sa “ROBOTOM“ kojim se prtljag uzima sa sigurne razdaljine, ubacivanje istog u „KUGLU“ za transport opasnih materija, te prebacivanje prtljaga „Kuglom“ na sigurnu lokaciju na kojoj se vrši njegovo uništavanje.
U vježbi su sudjelovali anti-bomb tim JGP aerodrom Sarajevo, pripadnici Sektora za sigurnost i zaštitu i Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba i Služba hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo, te pripadnici EUFOR-a.
Krizni tim Aerodroma Sarajevo vježbu je ocijenio uspješnom.
Podsjećamo da je „Brzi odgovor 2017“ vježba za operacije podrške miru, i to je prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.
Photos from Sarajevo International Airport's post
8 weeks ago
Haldin Šumar - Zlu ne trebalo
        
Sarajevo International Airport
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je Antonov 124, jedan od najvećih vojnih zrakoplova na svijetu. Njime je dostavljen veliki broj vozila i oprema vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva koji će sudjelovati u vojnoj akciji "Brzi odgovor 2017".
Antonov 124, inače drugi najveći i najteži zrakoplov na svijetu, teretna je letjelica koja u sebi može nositi 150 tona opreme, što britanskoj vojsci daje mogućnost da u Bosnu i Hercegovinu dopremi veliku količinu tereta ukoliko bh. vlasti to zatraže.
"Brzi odgovor 2017" je vježba za operacije podrške miru, pod vodstvom EUFOR-a. Vježba će biti održana od 11. do 15. listopada u Sarajevu, Pazariću i Kalinoviku.
To će biti prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.
Photos from Sarajevo International Airport's post
9 weeks ago
9 weeks ago
Amra Clayton - sto ga ne poslase 93-e
9 weeks ago
Soleil Soleil - Sto ne vjezbaju kod njih...da su igracke bogdo dopremili
9 weeks ago
Dada Buric - Sta ce nam
        
Sarajevo International Airport
Počeli radovi na povećanju broja check-in šaltera i proširenju sistema traka za prtljag

Kako je i bilo najavljeno, u sklopu mjera za proširenje kapaciteta i poboljšanje usluga Međunarodnog aerodroma Sarajevo, otpočeli su radovi na proširenju i modernizaciji sistema tekućih traka za prtljag, te povećanja broja šaltera za registraciju putnika.
Sa postojećih 12, broj check-in šaltera povećat će se na 15, a u funkciju će biti stavljen jošt jedan X-ray uređaj za sigurnosni pregled prtljaga. Također novom konfiguracijom sistema za prtljag sa dvije sabirne tekuće trake značajno će se unaprijediti i pouzdanost sistema prilikom transporta, sortiranja i utovara prtljaga.
Međunarodni aerodrom Sarajevo uspostavio je neophodne procedure i osigurao adekvatne ljudske resurse kako bi se transfer prtljaga odvijao nesmetano i tijekom trajanja radova i testiranja sistema, a s ciljem konstatnog pružanja najvišeg nivoa usluge našim putnicima.
S obzirom na izuzetan i kontinuiran rast broja opsluženih putnika, avio operacija, te ukupnog kargo prometa u proteklom periodu, te činjenici da se Međunarodni aerodrom Sarajevo približava broju od milijun putnika godišnje, ovaj projekat predstavlja i pripremnu aktivnost u sklopu realizacije strategije „Modernizacija i dogradnja Terminala B“.
Međunarodni aerodrom Sarajevo je kroz anganžman cijelog kolektiva uvijek uspješno pristupao svim izazovima i zadacima koji nužno prate ovako značajan i ubrzan porast broja putnika i avio operacija, te će nastaviti aktivnosti s ciljem pružanja najkvalitetnije usluge našim putnicima i poslovnim partnerima.
Photos from Sarajevo International Airport's post
9 weeks ago
Sa Ba - Otvorite liniju Sarajevo danska.. nece te se kajati
        
Sarajevo International Airport
Krajem godine počinje rekonstrukcija Sarajevskog aerodroma: Projekt vrijedan 38 miliona KM
11 weeks ago
Jasmin Jasmin Jasmin - ko je projektant ?
11 weeks ago
Jovan Svirkov - Biljana Svirkov